Łopatka z kością pieczona w cieście w piecu chlebowym oczarowała komisję. I to tę potrawę uznano za najlepszą w powiecie hrubieszowskim podczas Bitwy Regionów, kulinarnego konkursu dla kół gospodyń wiejskich.
Wiejskie gosposie z okolic Hrubieszowa swoje popisowe dania przygotowały na eliminacje, które w weekend odbyły się w Trzeszczanach. Przystąpiło do nich 11 KGW, a panie z Modrynia Kolonii okazały się najlepsze i to one będą swój powiat reprezentować we wrześniu w Okszowie na etapie wojewódzkim.
Drugie miejsce zajęło KGW Kosmów (gm. Hrubieszów) za nadbużański barszcz, a trzecie KGW Feliksowianka z Feliksowa w gm. Uchanie za pieczoną w cieście szynkę.
Eliminacje do Bitwy regionów odbywają się od wiosny. W ostatnią niedzielę zorganizowano je m.in. w Biłgoraju, a tydzień wcześniej w Zwierzyńcu. W piątek o awans do etapu wojewódzkiego powalczą gospodynie z powiatu parczewskiego, a w sobotę włodawskiego.